Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Something sweet to listen to

Fresh, sweet, different…

Αυτή είναι με τρεις λεξεις η Regina Spektor και η μουσικη της. Γλυκιες μελωδιες , απλες και άλλες πιο περιπλοκες, πολλες θυμιζουν εξολοκληρου άλλες εποχες και παραλληλα εχουν κατι τοσο νέο και δροσερο που απλα δεν μπορεις να μην το ερωτευτεις.

Και μια φωνη τοσο απιστευτη οσο και μαγικη, κοριτσιστικη και συναμα δυναμικη, γλυκια ,καθαρη, αθωα και με την ικανοτητα να σε κανει να ανατριχιασεις ολόκληρος.

Γεννημένη στη Μόσχα το 1980 –μόλις 31 ετών λοιπόν αυτή τη στιγμή- , μεγαλωμένη με γαλλικά , πιάνο και δυτική ποπ/ροκ μουσική και αργότερα εκτεθειμένη στις jazz και blues παραδόσεις της Νέας Υόρκης δεν άργησε να πειραματιστεί γράφοντας τα δικά της τραγούδια.

Εξερευνεί νέα μουσικά μονοπάτια, ισορροπεί ανάμεσα σε ακουστικές και πιο σύνθετες συνθέσεις, επιστρατεύει ολόκληρη τη φωνητική της γκάμα χρησιμοποιώντας αρκετές φορές ανορθόδοξες φωνητικές τεχνικές -στροφές αποτελούμενες αποκλειστικά από βουητά και «σαλπίσματα»(έτσι μου μεταφράζει το υπέροχο systran το «buzzing noises and beatbox-style flourishes») που κάνει η ίδια- αλλά και ασυνήθιστες μουσικές τεχνικές όπως για παράδειγμα drumstick σε καρέκλες(!)

Οι στίχοι ακολουθουν τη μουσική προσφέροντας τη δική τους μοναδικότητα και τα δικά τους νοήματα. Κάθε τραγούδι της αποτελεί μια ολοκαίνουργια ακουστική εμπειρία. Θα σαι κάνει να χαμογελάσεις, να δακρύσεις, να ανατριχιάσεις, να νοσταλγήσεις, να ονειρευτείς, και να ελπίσεις! Ήδη μετραει 5 albums και πολλά υπέροχα κομμάτια το κάθε ένα από τα οποία ξεχωρίζει για τον δικό του μοναδικό λόγο.

Αντλεί θέματα από τον έρωτα μέχρι τη θρησκεία , από τη λογοτεχνία μέχρι τους Beatles, από τη νεουορκεζικη ζωή μέχρι τις μικρές καθημερινές ιστορίες.

Τρανταχτό παράδειγμα πως στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται πολλά – ένα πιάνο, λίγη έμπνευση και μια φωνή που σου κόβει την ανάσα- για να περάσεις με τον πιο γλυκό και αισιόδοξο τρόπο ακόμη και την απόγνωση, τη στενοχώρια , τη θλίψη, την αβεβαιότητα , την έλλειψη πίστης.


Το στυλ της διαφορετικό και παιχνιδιάρικο, όπως ακριβώς και τα τραγούδια της, οι στίχοι της , τα clip της, οι εμφανίσεις της…Ιδιαίτερη όπως και η μουσική της. Αυθεντική, ειλικρινής με χιούμορ και έμπνευση.

Το ωραιότερο soundtrack στις καλοκαιρινές σου διακοπές, στις βόλτες με το ποδήλατο, στο μπαλκόνι με τη γρανίτα, στα δρομολόγια με το λεωφορείο, στη δουλειά, στο σπίτι, στο δρόμο…ένα είναι το σίγουρο. Θα σαι κάνει να δεις διαφορετικά, πιο ελπιδοφόρα και πιο αισιόδοξα τον κόσμο γύρω σου, την πόλη και τους ανθρώπους της, το γκρίζο και την αγανάκτηση.

Και αυτό είναι κάτι που το χρειαζόμαστε οπωσδήποτε!

"Τhe Future is here, is bright, is now"


Hey this fire, hey this fire .I'm burning us up”



I've got a perfect body, but sometimes I forget
I've got a perfect body, 'cause my eyelashes catch my sweat, yes they do”




You are my sweetest downfall
I loved you first, I loved you first
”…




We're living in a den of thieves
Rummaging for answers in the pages
Were living in a den
of thieves. And it's contagious…”



“I hear in my mind all of these voices
I hear in my mind all of these words
I hear in my mind all of this music”




“And when presented like a genie who does magic like Houdini
Or grants wishes like Jiminy Cricket and Santa Claus
God can be so hilarious”




I'm the hero of the story
Don't need to be saved”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ratings and Recommendations by outbrain